Ayasofya müzesinde namaz kılınacak mı?

Bu gün İstanbulun Fatih Sultan Han tarafından fetih edilişinin 567. yılı. Bu yüzden  İstanbul Ayasofya müzesinde Fetih suresi okunacak. Ayasofya müzesinde fetih suresi okunacağını duyan yunanlılar bu olayı mesajlarıyla duyurdular tabi bu mesajlarında öfke ve kin vardı. Yunanlılar yaptıkları paylaşımlarda "Erdoğan meydan okuyor", "Türklerden eşi görülmemiş meydan okuma...." gibi kışkırtıcı bir kinle Öfkelerini kusdular.



Yunanlılar için Ayasofya neden bu kadar önemli Müslümanlar için önemi nedir? Ayasofya müzesini camiye çevrilip tekrar namaz kılınabilir mi? 

Önce Ayasofyanın bir tarihine bakalım. Ayasofya Bizans imparatoru tarafından ilk olarak kilise olarak inşa edildi. Ayasofya dünyanın en eski Katedralidir ve Günümüzdeki Ayasofya aslında üçüncü defa aynı yere inşaa edilen  şeklidir. İstanbul 1453 yılının 29 mayısında Peygamber efendimiz tarafından müjdelenen Osmanlı fatihi Fatih sultan Mehmet Han tarafından fetih edilince Fatih Sultan Han tarafından fethin sembolü olarak derhal Camiye çevrilmiştir.



Ayasofya feth edildiğinde çok harap bir durumdaydı Fatih sultan mehmet tarafından temizletilip bazı yerler onarıldıktan sonra camiye çevrildi.1935 yılında ise müzeye çevrilmiştir o yıllarda Atatürk tarafından  Ayasofyada bir dizi çalışmalar yaptırılmıştır çeşitli restorasyonlarla bir dizi çalışmayla mozaikler ortaya çıkarılmış çeşitli çakışmalar yapılarak Kubbenin demir kuşak ile çevrilmesi sağlanmıştır.



 Atatürk zamanında Ayasofyanın tekrar kiliseye çevrilmesi tartışılmış ancak yeterli hırıstiyanın olmaması ve provaktif olayların olmaması için bu durumdan vazgeçilmiştir. Ayasofyanın müzeye çevrilmesi kararı alınmıştır. Bu zamana kadar müze olarak hizmet vermektedir. Zaman zaman türkiye ile yunanistan arasında polemiğe sebep olan Ayasofya son günlerde hükümetimiz tarafından camiye çevrilme durumu konuşulmakta işte bu durum Yunanlıları rahatsız etmektedir. Son 29 mayısta ise Hükümetimiz orada fetih suresinin okutulacağını ilan etti.


Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.